Plzeň od středy opět přivítá Festival arabské kultury

FESTIVAL ARABSKÉ KULTURY se v Plzni hlásí již posedmé! Tento ročník s podtitulem Spolu se uskuteční ve dnech 30. března až 3. dubna v Plzni a 15. až 17. dubna v Praze.

Cílená propagace v Plzni

Téma letošního ročníku Spolu poukáže na důležitost osobní zkušenosti  a společného úsilí. „Letošní festival jsme chtěli pojmout netradičně. Připadalo nám nevyhnutelné věnovat se aktuálním tématům, byť mohou být ožehavá. A tak jsme se zaměřili na osobní výpověď, skutečný lidský příběh a vyprávění. Festival zahájíme jedinečným muzikálem Refugee Safari, který je o hledání kulturního dialogu, hranicích a integraci,” říká ředitelka festivalu Tereza Svášková. Jedná se o českou premiéru  a palestinský herec Husam Abed, který se objeví v hlavní roli, odehraje taktéž další festivalové představení The Smooth Life.

Kromě odborných přednášek na Západočeské univerzitě v Plzni se budou moci návštěvníci těšit například na projekci mezinárodně oceňovaného dokumentárního snímku A Syrian Love Story, který zaznamenává pět let v životě manželů na pozadí syrské války a uprchlické krize.

Tradiční sobotní odpoledne se letos odehraje v nových prostorách  – v Moving Station. Co se však nemění, to je skutečně pestrá programová nabídku. Milovníci arabské kuchyně se mohou těšit na ochutnávky arabských pokrmů, děti na kouzelné vyprávění o cestování po Orientu či na animační dílnu a ani letos nemohou chybět orientální trhy, výběr deskových her, rozmanité debaty, kurz arabštiny a arabské kaligrafie. 

Letošní ročník se rovněž neobejde bez oblíbené ochutnávky libanonských vín, nedělního oběda ve stylu syrsko-libanonské kuchyně a klasické arabské snídaně. Novinkou je sousedská procházka městem, která návštěvníky zavede na místa spjatá s blízkovýchodní historií. Divadelním nadšencům jistě neunikne představení Arabského nedivadla Cesta  na sever. Závěrečnou tečkou festivalu pak bude populární plzeňská akce SPEAK DATING, tentokrát arabsko-česky.

Třetí ročník pražské části festivalu se odehraje 15. - 17. dubna a zaměří se  na soužití rozdílných kultur. Bude se diskutovat o perspektivách vzájemných vztahů v Knihovně Václava Havla, kde se následně bude promítat film Mezi zdmi oceněný Zlatou palmou v Cannes. Chybět nebude tradiční lekce arabštiny a novinkou bude workshop seznamující návštěvníky s profesí interkulturní práce. Podobně jako v Plzni proběhne  i v Praze sousedská procházka po místech spojených s arabskou kulturou.

FESTIVAL ARABSKÉ KULTURY má za sebou šest úspěšných ročníků. Původně vznikl jako skromná akce studentů Katedry blízkovýchodních studií  FF ZČU, postupně se z něj však podařilo učinit víceúrovňový festival  pro širokou veřejnost. Od roku 2013 se na jeho organizaci podílí zapsaný spolek ARABFEST. Festival je finančně podporován grantem Západočeské univerzity v Plzni.

Seznam partnerů sedmého ročníku Festivalu arabské kultury 2016: Západočeská  univerzita   v Plzni,  Fakulta  filozofická  ZČU,  Katedra blízkovýchodních studií FF ZČU, nakladatelství Dar Ibn Rushd, Animánie, Společnost česko-arabská, vegetariánské bistro Satyr, festival dokumentárních filmů Jeden svět, MadeInSyria.cz, VELbloud o.s., jazyková škola Arabesque, Chez Amis, Alfa TiskV.K.S., Lavaris Tarakan, Tamarchi, festival orientálních tanců Orient Dream, Velvyslanectví Marockého království, další vybrané zastupitelské úřady arabských zemí v České republice. Centrum překladů a služeb pro podnikatele, s.r.o., Asociace pro interkulturní práci, z.s., Koření U Antonína, Galerie Vestředu.

Seznam mediálních partnerů: Český rozhlas Plzeň, Radio 1, Radio Kiss Proton, Radio Wave, A2, časopis VELbloud, HedvabnaStezka.cz, BlizkyVychod.eu, StudentPoint, Dobříšsko aktuálně, Portál.

Seznam míst konání - Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, Měšťanská beseda, Moving Station, Alliance française de Plzeň, Inkognito, Restaurace Ganesh,  Infinity Shisha Café & bar.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka