Sociální a zdravotní centrum Letiny se díky pravidelným dotacím z Plzeňského kraje podařilo stabilizovat

Přečtěte si rozhovor s ředitelem společnosti Sociální a zdravotní centrum Letiny s.r.o. Alešem Paterou, který hodnotí rok 2017 a odhaluje smělé plány na rok 2018!

Jarní servisní akce AUTO CB

Jak hodnotíte rok 2017 z pohledu významného poskytovatele sociálních služeb?

Rozhodně pozitivně. Díky pravidelným dotacím z Plzeňského kraje se nám podařilo zařízení stabilizovat. Opravy v areálu společnosti probíhají dle harmonogramu a jelikož jsme navýšili mzdy pracovníkům v přímé péči o klienty dříve, než-li to stihl státní sektor, tak jsme si je i v dostatečném počtu dokázali udržet.

Co se vám v minulém roce povedlo?

Je toho poměrně hodně. Určitě největší radost máme z rozsáhlé opravy a modernizace kuchyně, opravy kaple Sv. Vintíře, vybudování nových společenských místností pro aktivizaci klientů a z nové odpočinkové zóny za pavilonem Morava. Také jsme samozřejmě nepřestali modernizovat pokoje klientů. Nově je například na každém pokoji k dispozici LED televize a trezor k uchovávání cenností. Také se nám podařilo dokončit opravu zařízení Lázeňského rybníka, kolem kterého jsou umístěny lavičky, které klienti zařízení využívají k odpočinku a relaxaci. Majitelům společnosti se také podařilo zakoupit přilehlé pozemky, včetně pramene Sv. Vintíře, kde plánujeme obnovu vycházkových tras.

Co chystáte v roce 2018?

Máme opět smělé plány. Rádi bychom dokončili fasádu pavilonu Labe, kterou jsme začali opravovat těsně před zimou. Dále plánujeme generální opravu prádelny, včetně modernizace přístrojového vybavení. V této době se zpracovávají projekty přístaveb pavilonů Labe a Vltava, jimiž chceme zvýšit komfort pro klienty. Budou zde nové společenské místnosti, nové koupelny, další sociální zařízení a v neposlední řadě zde budou také technické místnosti a místnosti pro personál. Všechny tyto zásahy jsou ovšem velice finančně nákladné a časově náročné, jelikož pavilony jsou památkově chráněny a všechny odborné práce provádějí restaurátoři. Také je již rozběhnutý projekt na revitalizaci Podhrázského potoka, který protéká v blízkosti areálu. Vznikne zde soustava tůní a kolem nich vycházkové trasy s možností odpočinku v altánech a na lavičkách. Na tento projekt a na vycházkové trasy k prameni Sv. Vintíře jsou připraveny žádosti o evropské dotace.

Obecně je na trhu práce v ČR nedostatek pracovních míst. Odkud nabíráte pracovníky? Jaké profese nejvíce ve vašem oboru chybí?

Jak jsem již zmiňoval, tak jsme si pracovníky díky zvýšení platů dokázali udržet. Nicméně jejich příliv se vzhledem k situaci ve státě zastavil. Pracovníky nabíráme převážně z přilehlých obcí a z větších měst regionu, jako jsou Blovice, Přeštice nebo Nepomuk. Obecně největší nedostatek je zdravotních sester a pracovníků v přímé péči - zájemce o tyto pozice u nás velice rádi uvidíme a pokusíme se jim nabídnout zajímavou pracovní příležitost.

Jaký počet klientů a pracovníků nyní máte?

Kapacita našeho zařízení je 260 sociálních lůžek a 30 lůžek zdravotních. O pobyt v zařízení je veliký zájem, takže nedokážeme uspokojit poptávku. V pořadníku máme stále okolo čtyřiceti žádostí o přijetí. Prioritně se snažíme umisťovat zájemce z Plzeňského kraje. Celé zařízení má v současné době 125 zaměstnanců, z tohoto počtu zhruba dvě třetiny přímo pečují o klienty. Ostatní jsou provozní zaměstnanci kuchyně, prádelny, údržby a kancelářští pracovníci.

V nedávné době jsme zaregistrovali příběh vašeho klienta, kterému jste zdarma poskytli právní služby. Co nám k tomu řeknete?

Do našeho zařízení se dostávají klienti s různými osudy a spousta z nich se i díky svému onemocnění potýkala v minulosti s různými problémy. Občas se nám stane, že klient potřebuje pomoc advokáta, kterou mu v rámci sociální služby zajistíme. Také se ale stává, že klient si vzhledem k nedostatku financí nemůže pomoc advokáta dovolit. Naše společnost má smlouvu s renomovanou plzeňskou advokátní kanceláří, která se v rámci smlouvy o spolupráci postará jak o právní věci naší společnosti, tak i o tyto klientské případy. Toto byl i případ našeho klienta, který přišel o všechen svůj majetek zřejmě podvodem, a kterému jsme zajistili pomoc advokátní kanceláře zcela zdarma na naše náklady.

Děkujeme za rozhovor panu řediteli Bc. Alešovi Paterovi

Více informací o službách společnosti Sociální a zdravotní centrum Letiny s.r.o. se dozvíte na webu http://www.szcletiny.cz/

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka