Uchování historické pravdy je nutné

I u nás v Plzni máme takové místo, kde byli popraveni především ti, co byli nějakým způsobem spjati s atentátem na R.Heydricha.

Jarní servisní akce AUTO CB

Období po uskutečnění atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha nazýváme obecně heydrichiáda. Byla to doba ve které se nacisté mstili za smrt šéfa Protektorátu Čechy a Morava, třetího nejvyššího funkcionáře SS. Kromě tragédie v Lidicích a Ležácích bylo popraveno tisíce českých lidí, další zemřeli v nelidských podmínkách v koncentračních táborech.

 I u nás v Plzni máme takové místo, kde byli popraveni především ti, co byli nějakým způsobem spjati s atentátem na R.Heydricha. Bylo to 12 osob, které nějakým způsobem pomáhali parašutistům Kubišovi a Gabčíkovi .Po r.1989 nebylo v Plzni jaksi v módě pokračovat ve vzpomínkových akcích na popravené naše spoluobčany. Veškeré síly se soustředily na Slavnosti svobody, kde se vzpomínalo především na americkou armádu, která v květnu r.1945 tak, jak bylo dohodnuto přišla na pomoc plzeňskému povstání.

Po r.1989 jsme se o pietní místo, kde docházelo k popravám staraly my, ženy z Levicového klubu žen v Plzni a dnes již nežijící předseda MV KSČM Plzeň 4 Pepa Městecký. Před 3 roky došlo i vedení města k závěru, že v zájmu uchování historické pravdy je nutné, aby byla obnovena pietní vzpomínka na místě, kde zanikly lidské životy.. Jsem moc ráda, že jsem se mohla s kolegou zastupitelem a předsedou KV ZMO Plzeň 4 Františkem Hláskem dne 14.6.2016 oficiálně zúčastnit položení květin k památníku popravených.
Čest jejich památce !!
Jana Bystřická
Zdroj: FB

Fotogalerie
Autor: J.Š Lhota Článek může obsahovat komerční sdělení.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.06.2016 21:40




3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka